DYRK DINE EGNE KARTOFLER

Der er noget særligt over at dyrke sine egne kartofler… Lige fra forspiring til at sætte knoldene i jorden. Og så selvfølgelig det øjeblik, hvor de første ’guldklumper’ kan høstes – og du kan nyde de første himmerigsmundfulde…

GUIDE

1. Forspiring

I slutningen af februar eller starten af marts. Læg kartoflerne med øjnene opad i en kasse. Sæt kassen på et lyst og køligt sted, og i løbet af en god måneds tid kommer der spirer. Det er disse spirer, der senere bliver til kartoffelplanten over jorden.

2. Læg kartoflerne i april

Fra lægning til endelig høst går der ca. 80 til 100 dage. Sæt kartoflerne i løs og tør jord et solfyldt sted, hvor der ikke har været dyrket kartofler i de sidste 3-4 år. Kartoflerne lægges med ca. 30 cm afstand og spirene opad, så de er ca. 4 cm under jorden.

3. Hyp kartofler

2-3 gange i løbet af en sæson skal kartoflerne hyppes. Første gang, når planten er 10-15 cm høj, og derefter efter behov. At hyppe kartofler er at hakke jorden op til en vold omkring kartoffelrækken. I maj-juni skal de hyppes til volden er ca. 30 cm høj. Det kvæler ukrudt, beskytter mod kartoffelskimmel og øger udbyttet, fordi kartoffelplanten danner flere jordstængler.

4. Høst

Hvis kartofler har haft optimale, varme betingelser, kan der høstes fra juni måned. Og ellers er det august og september, der byder på friske, skønne kartofler.

TIL KARTOFFELDYRKNINGEN

Urban gardening – den lille køkkenhave

Udnyt de små kvadratmeter på altanen eller terrassen, og gro din egen mini-køkkenhave i kurve og potter. 

TIP: Brug planternes eksisterende plastpotte til at forme et hul i jorden, når dine planter skal plantes i ny jord - det gør selve udplantningen meget nemmere.

Alt du skal bruge