CITRONTÆRTE MED MARENGS PÅ TOPPEN
Tærtebund:
250 g hvedemel
50 g flormelis
½ tsk salt
125 g koldt smør
1 sammenpisket æg
1 spsk koldt vand
(Tørrede bønner til blindbag)
Citroncreme:
2 æg
2 æggeblommer
125 g sukker
1,5 dl citronsaft
Skallen fra 1 økologisk citron
15 g majsstivelse
60 g koldt smør skåret i tern
Marengs:
0,5 dl vand
150 g sukker
75 g æggehvide
1 knivspids salt
1 tsk citronsaft
Sådan gør du:
Tærtebund:
Ælt hvedemel sammen med salt, flormelis og smør til dejen er samlet. Tilsæt sammenpisket æg og rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Sæt dejen på køl i 30-60 minutter. Rul dejen ud til 25 cm. i diameter. Smør tærteformen – og læg dejen i. Tryk den pænt ned i kanten og skær den til. Prik huller i bunden og læg bagepapir over. Fyld bunden med tørrede bønner og blindbag i 15 minutter på 175 grader. Fjern bagepapir og bønner og bag videre i yderligere 5-9 minutter til bunden er flot gylden.
Citroncreme:
Pisk hele æg, æggeblommer, sukker, citronsaft, citronskal og majsstivelse sammen i en gryde. Varm langsomt op til det tykner. Tag gryden af varmen og pisk koldt smør i, lidt ad gangen. Fordel citroncremen på den afkølede tærtebund og sæt på køl.
Marengs:
Lav en sukkerlage ved at varme sukker og vand op til sukkeret er smeltet. Pisk æggehvider i en røreskål til de er luftige og stive. Tilsæt sukkerlagen til skålen lidt ad gangen. Tilsæt salt og citronsaft. Pisk i ca. 10 minutter til marengsen er helt sej og luftig.
Ønsker du et let og luftigt udtryk, kan du tilføje marengsen med en dejskraber. Alternativt kan du bruge sprøjtepose med stjernetylle for et mere skarpt look. Brænd marengstoppen med en gasbrænder eller sæt den kort i en meget varm ovn (225 grader) til toppen har en flot, gylden farve.